De Mythe van de Soy Boy: Testosteron en Veganisme Onderzocht

Timo Cools
Door

Timo Cools

Gepubliceerd op: 12 december 2023

Vegans, vooral de mannelijke vegans, worden soms denigrerend "soy boys" genoemd. Het argument is dat vegan mannen niet mannelijk genoeg zijn omdat ze geen verantwoordelijkheid dragen voor het leed van dieren en veel soja consumeren. Maar laten we eens kijken en ontdekken of er enige waarheid schuilt achter deze beweringen. In deze blog ontrafelen we de mythe en geven we praktische tips om je testosterongehalte te verhogen als vegan.

Wat is Testosteron?

Testosteron is het primaire mannelijke geslachtshormoon, hoewel vrouwen het ook in kleinere hoeveelheden hebben. Het is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zowel primaire als secundaire geslachtskenmerken bij mannen. Dit omvat zaken als baardgroei, spiermassa en nog veel meer. Hoe meer testosteron je hebt, hoe groter je potentieel is voor spiergroei.

Testosteronproductie en Cholesterol

Testosteron wordt geproduceerd in de testikels bij mannen en de eierstokken bij vrouwen. Een veelvoorkomend misverstand is dat het consumeren van cholesterolrijke voedingsmiddelen, zoals vlees, je testosteronspiegel zal verhogen. Dit is echter niet het geval. Het lichaam maakt zelf voldoende cholesterol aan voor optimale testosteronproductie, ongeacht je dieet. Dus, het eten van meer cholesterol zal je testosteron niet verhogen.

Fyto-oestrogenen in Soja en Testosteron

Een ander argument tegen vegans is dat het eten van soja, dat fyto-oestrogenen bevat, leidt tot een laag testosterongehalte. Fyto-oestrogenen lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Echter, onderzoek toont aan dat het consumeren van soja geen significant effect heeft op de geslachtshormonen, inclusief testosteron, bij mannen. Dus, het eten van soja zal niet leiden tot een 'soy boy'-scenario.

Voeding en Gezonde Gewoonten voor Verhoogd Testosteron

Wat kun je als vegan doen om je testosteronspiegel te optimaliseren en dus meer spiermassa op te bouwen? Hier zijn enkele praktische tips:

  1. Behoud een gezond vetpercentage: Voor mannen ligt een gezond vetpercentage meestal tussen de 10 en 20%, bij vrouwen tussen de 20 en 30%. Het is belangrijk om niet te veel of te weinig lichaamsvet te hebben.
  2. Weerstandstraining: Regelmatige krachttraining verhoogt je testosteronspiegel.
  3. Slaap: Zorg voor een regelmatig slaapritme en slaap 7 tot 9 uur per nacht voor optimale kwaliteit en kwantiteit van slaap.
  4. Gezond eten: Focus op onbewerkte, plantaardige voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, peulvruchten, zaden en noten. Minimaliseer overbewerkte voedingsmiddelen/rotzooi.
  5. Gezonde vetten: Zorg voor voldoende gezonde vetten in je dieet, zoals avocado's, noten en zaden.
  6. Vitamine D-supplement: Neem 25 tot 50 microgram vitamine D per dag bij een vetrijke maaltijd, vooral in de wintermaanden.
  7. Stressbeheer: Beperk stress in je leven, omdat chronische stress je testosteronspiegel kan verlagen.
  8. Vermijd alcohol: Alcohol kan een negatieve invloed hebben op je hormoonbalans.
  9. Seksuele activiteit: Regelmatige seksuele activiteit kan je testosteronspiegel verhogen.

Conclusie

Het idee dat vegan mannen 'soy boys' zijn vanwege een laag testosterongehalte is een mythe. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat veganist zijn leidt tot lagere testosteronspiegels. Door gezonde gewoonten aan te nemen en aandacht te besteden aan je voeding en levensstijl, kun je je testosterongehalte als vegan optimaliseren. Veganisme hoeft geen belemmering te zijn voor het bereiken van je fitnessdoelen. Dus, laten we afrekenen met deze mythe en laten zien dat vegan mannen net zo mannelijk en gezond kunnen zijn als anderen. Veganisme is niet in strijd met spiergroei of testosteronproductie.

Voor meer informatie kun je de uitgebreide video op YouTube bekijken door op de knop te klikken onderaan de pagina. Voor persoonlijke hulp kun je hier een gratis gesprek aanvragen met de vegan Personal Trainer Timo of kijk hier voor het Zelfstandige Vegan eBook.

Video thumbnail

Bekijk ook de bijbehorende YouTube video

Boost Je Testosteron Als Vegan 🔥📈

Video bekijken
Timo Cools
Geschreven door

Timo Cools

Eigenaar Ethical Gains

Vorige blog

De Mythe van de Soy Boy: Testosteron en Veganisme Onderzocht

Vegans, vooral de mannelijke vegans, worden soms denigrerend "soy boys" genoemd. Het argument is dat vegan mannen niet mannelijk genoeg zijn omdat ze geen verantwoordelijkheid dragen...